«Munkstedene» i bokform… Et dypdykk i Edvard Munchs liv

«Åtte kommuner deler historiene om Edvard Munch; hans liv og kunst. Åtte steder i Norge som bærer hans historier og deler på ansvaret for å fortelle og formidle disse videre.»

Slik innleder Katja Aarflot fra Kultur-kameratene i Kragerø boka som binder de åtte stedene sammen i en «sømløs» fortelling om kunstneren, som ble verdens mest kjente nordmann. Kragerø har sin naturlige plass i fortellingen, og vil sammen med de øvrige stedene intensivere arbeidet med felles markedsføring innenfor det nasjonale munchnettverket og prosjektet «Edvard Munch – kunsten og livet».

Katja Aarflot fra Kultur-kameratene i Kragerø er redaktør for «Stedene forteller». På bildet er hun sammen med Torill Stokkan fra Fredrikstad og Solfrid Zakariassen fra Åsgårdstrand, som begge  har vært med i redaksjonen.

 

 

Fra vugge til grav 

Boka ble presentert på nettverkets samling i Åsgårdstrand, og ble mottatt med begeistring og applaus. Endelig har man en samlet fortelling fra vugge til grav, som kan gi svar på mange spørsmål om kunstneren og de valgene han gjorde gjennom livet.

Arbeidsgruppen for Stedene forteller har bestått av Torill Stokkan, Solfrid Sakariassen og prosjektleder Katja Aarflot, alle deltagere i munchnettverket.

Et arbeidsredskap 

I denne omgangen er det lagt vekt på at boka skal være et arbeidsredskap for de som skal formidle historiene om Edvard Munch på de stedene han bodde og malte. Det er viktig at kompetansen ikke bare er knyttet til hvert enkelt sted, men at guidene kan hele historien for å kunne gi besøkende god bakgrunn og inspirasjon til å besøke flere av munchstedene.

På nettverkets samling i Åsgårdstrand nylig ble mulighetene for turopplegg grundig diskutert. Arbeidet med å legge til rette for turer som tar for seg Munchs liv i Oslo, Åsgårdstrand og Kragerø er godt i gang. 

På samlingen var Kragerø representert ved kultursjef Harald Bothner, Espen Johannessen og Willy Nilsen fra Visit Kragerø og Katha Aarflot.

Hele Munchnettverket samlet i Åsgårdstrand, der Munch malte «Pikene på broen» i 1927.

Spaden fra Kragerø

I Åsgårdstrand er Munchs hus viktig for formidlingen. Huset er museum, og fremstår slik det gjorde da Munch bodde der.  Under samlingen ble det markert at huset har vært museum i hele 70 år.  Det ble blant annet markert ved at direktør for Munchmuseet i Oslo Stein Olav Henriksen plantet et epletre, som en start på et arbeid for å opparbeide husets flotte hage til slik den var på Edvard Munchs tid.  Spaden som ble benyttet ble tatt med fra Kragerø. Det er spaden som Kristoffer Hansen (som tok etternavnet Stoa i 1920 )  bærer  på Munchs bilde «Arbeidere i sne», som ble malt i Kragerø i 1910.

Hansen var rallar og en pioner i arbeiderbevegelsen i Norge.  Han hadde svære arbeidsnever, men kunne også spille fiolin! De to var naboer på Skrubben, og han og Munch ble gode venner.

Direktøren for Munchmuseet Stein Olav Henriksen planter et epletre utenfor Munchs hus i Åsgårdstrand.  Det var Kristoffer Hansen (senere Stoa)  som eide spaden, som er en sentral del av Munchs bilde «Arbeidere i sne» fra 1910.  Spaden ble også brukt da grunnsteinen til Munchmuseet ble lagt ned i fjor høst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopi av kjente Munchmotiver er satt opp i området rundt Skrubben og andre sentrale steder i Kragerø.

Løypa er oppe hele året.

  • http://www.munchikragerø.no/images/2017/

Kragerø Kulturkontor 2013 // Rådhusgata 5, 3770 Kragerø // Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. // 35 98 63 00