"Soloppgang i Kragerø"

Hans-Martin F. Flatten har skrevet boken "Soloppgang i Kragerø" om Edvard Munchs forhold til Kragerø. Boken viser hitill ukjente sider hos den populære maleren.

Sommerbyen
Kragerø er en sommerperle. Når skoleferien setter inn fylles byen opp av turister fra hele landet som kommer strømmende for å nyte den vakre kystbyen. Også for 100 år siden kom det gjester til byen som brukte denne sommerbyen som rekreasjonssted. Den kjente kunstneren Edvard Munch tilbragte mye tid her på begynnelsen av 1900-tallet.

Hans-Martin Frydenberg Flaatten har skrevet bok om kunstnerens liv på Skrubben i Kragerø fra 1909 til 1915.

Kunsthistoriker med Munch-interesse
Hans- Martin er en kunsthistoriker med mange interesser. Helt siden han var liten har han vært glad i sjøen og kysten. I barndommen tilbragte han masse tid med familen i skjærgården utenfor Kragerø.

Da han fullførte sin utdannelse på Universitetet i Oslo skrev han hovedoppgave om Munch og den litterære bakgrunnen for maleriet ”Skrik”. Etter det har han skrevet flere artikler og rapporter om den verdenskjente kunstneren.

Bakgrunnen for boken
I 2006 kom han i kontakt med prosjektlederen for Kragerøs Munchjubileum 2009.

-Jeg hadde laget en rapport om Munch og Åsgårdstrand i 2005. Høsten 2006 var jeg på et møte med de såkalte Munch- kommunene Løten, Horten, Vestby og Kragerø. Dette er kommuner som Munch bodde og malte i. Alle disse kommunene planlegger markeringer i forbindelse med Munchjubileet i 2013 da det er 150 år siden Munch ble født.

- Prosjektlederen for Kragerø kommune tok senere kontakt med meg for å få laget en brosjyre om Munch i Kragerø og det var begynnelsen på det som etterhvert ble en bok.

Grunnen til at Hans-Martin er så opptatt av kunstneren Edvard Munch er at han ble veldig facinert både av bildene hans og tiden Munch levde i.

-Bildene er følelsesmessig engasjerende. Jeg syns at det er en interessant periode i kunst- og kulturhistorien . Jeg syns det var veldig spennende og lærerikt å få skrive denne boken.

Det tok 3 måneder å skrive boken og han var noen uker i Kragerø i forbindelse med skrivingen. Han hadde kontakt med lokalhistorielaget og andre som kunne fortelle om Munchs tid i Kragerø og byens historie.

-Kragerø er en fin og sjarmerende by og folkene der var hyggelige. Det er en liten by der alle kjenner alle og jeg følte at jeg kom inn i miljøet i byen. Jeg ble kjent med mennesker der som jeg vil fortsette å holde kontakten med.

Nye sider ved Munch
Boken forteller om Munchs år i Kragerø. Munch slo seg ned i den lille kystbyen etter at han hadde vært innlagt på nerveklinikk i København.

-Det er veldig interessant å skrive om akkurat denne perioden. Dette er en av Munchs mest kreative perioder og i Kragerø ble to av hans hovedverk ”Historien” og ”Solen” som i dag henger i Universitetets aula til. Inspirasjonen til disse bildene fant han i menneskene og naturen i Kragerø.

-Jeg har prøvd å vise en ny side av Munch. Jeg har brukt lengre utdrag av tidligere upubliserte dagboknotater av Munchs venn Ludvig Ravensberg som tilbragte mye tid med Munch i Kragerø.

Disse dagboknotatene gir boken et levende preg og man kan følge Munchs liv både som kunstner og også som diskusjonspartner og menneske.

Lokal suksess
Boken kom ut i mai 2009. Den har solgt i over 2000 eksemplarer. Boken har fått god omtale både lokalt i Kragerø og også i de større avisene som Aftenposten og Dagbladet.

Etter suksessen med denne boken er kunsthistorikeren nå i gang med å tenke ut nye bokprosjekter.

-Planen nå er å skrive om Munchs forhold til Hvitsten og Åsgårdstrand. Jeg vil veldig gjerne at disse tre bøkene kan utgjøre en trilogi.

Teksten er skrevet av Trude Hafslund og er lånt fra nettstedet webjournalisten.com

  • http://www.munchikragerø.no/images/2017/

Kragerø Kulturkontor 2013 // Rådhusgata 5, 3770 Kragerø // Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. // 35 98 63 00